Tahran, İran – İran’da Devlet Başkanı Ebrahim Raisi’nin yönetimi, nükleer programı konusunda Batı ile gerilim artmaya devam ederken bölgesel diplomasi baskısını sürdürüyor.
Muhafazakar cumhurbaşkanı
Tahran, İran – İran’da Devlet Başkanı Ebrahim Raisi’nin yönetimi, nükleer programı konusunda Batı ile gerilim artmaya devam ederken bölgesel diplomasi baskısını sürdürüyor.
Muhafazakar cumhurbaşkanı
Ağustos ayında
iktidara geldi. bölge ağırlıklı olmak üzere diğer milletlere “dostluk ve kardeşlik eli uzatma” vaadi.
Yetkilileri devam ediyor. İsrail hariç, ilişkileri geliştirmek için hiçbir fırsatı ihmal etmeyen “dengeli” bir dış politika yaklaşımını savunmak, ancak yönetimi şimdiye kadar yalnızca doğuyla bağları güçlendirmede çoğunlukla başarılı oldu.
Tahran geçen yıl bir diplomatik faaliyet telaşı gördü ve Raisi başkan olarak tüm dış seyahatlerini doğudaki müttefiklere ve potansiyel arkadaşlara adadı – ekonomik işbirliğini artırmaya vurgu yaparak.
İran başkenti üç ön
Geçen hafta Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev Raisi ile bir araya geldi ve çeşitli işbirliği anlaşmaları imzalayan üst düzey bir heyete başkanlık etti.
16 yaşındaki yeni Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov da geçen hafta Raisi’nin davetlisi olarak yaptığı devlet ziyareti sırasında üst düzey bir siyasi ve ekonomik heyeti yönetti. İran cumhurbaşkanlığının ofisine göre, iki taraf siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliği konusunda sekiz anlaşma imzaladı.
Raisi, her iki ülke ile on yıllardır devam eden işbirliği anlaşmalarının imzalanması yönünde hareket çağrısında bulundu.
İran’ın Güney Amerika’daki tek büyük müttefiki, Amerika Birleşik Devletleri onaylı Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro da bu ayın başlarında bir anlaşma imzalamak için Tahran’daydı. yıllık işbirliği planı, emperyalizme karşı mücadelenin bir mesajını yankılıyor, ve ticaret, enerji, turizm ve teknoloji alanlarındaki ilişkileri ilerletmeyi tartışın.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Mayıs ayında sürpriz bir ziyaret gerçekleştirerek, İran’ın bölgesel duruşlarına, özellikle Filistin’e desteğini yeniledi, Suriye’deki savaşın on yıldan fazla bir süre önce başlamasından bu yana ikinci ziyareti.
Ayrıca Raisi, İran’a önemli ölçüde yakınlaşan Katar ile bağları güçlendirme fırsatından yararlandı. Suudi Arabistan liderliğindeki bir Arap devletleri koalisyonunun yıllarca süren ablukası sırasında bunu destekledi. Raisi imzalı anlaşmalar Şubat ayında Doha’ya bir gezi sırasında ve Katar emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani haftalar sonra Tahran’a gitti. yaklaşan futbol Dünya Kupası turnuvası.
Bütün bu liderlere ayrıca İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile bir görüşme verildi ve ülkenin bağları derinleştirmeye çalışmaktaki ciddiyetini gösterdi.
İran ve Umman da ilişkileri güçlendirme sözü verdi ve 12 imzaladı. anlaşmaları, Raisi’nin 2020 bu yana bir İran cumhurbaşkanı tarafından Muskat’a ilk devlet ziyaretini yaptığı Mayıs ayında. Sultan Qaboos bin Said’in geçişi.
Ancak İran’ın en büyük ekseni, ABD yaptırımları altındaki petrolünün en büyük alıcısı olan Çin’e yöneldi ve Özellikle Ukrayna’yı işgali nedeniyle Batı’nın yaptırımlarıyla karşı karşıya kaldıktan sonra ilişkileri genişletme konusunda daha istekli olarak algılanabilecek Rusya.
İran Ocak ayında yaptığı açıklamada Çin ile yıllık işbirliği anlaşması uygulama aşamasına girerken, Raisi İran’ın anlaşmanın yenilenmesi için teklifler sundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yıllık bir anlaşma sırasında aynı ay Kremlin ziyareti